Saturday, 23 July 2011

CORETAN HATI SEORANG GURU GANTI....

hari ni jumaat,so maknanya nie hari terakhir aku kat sekolah ni...segala macam rasa ada sebab hari terakhir maknanya hari last jugak aku mengajar kat sekolah ni..rasa sedih jugak nak tinggalkan sekolah yang best,guru-guru yang happening n students yang nakal-nakal...hahaha

da hari terakhir nie maknanya banyak benda perlu disettle kan...sebenarnya aku nak share jugak lah pengalaman aku sebagai guru ganti nih...dah hampir 7 bulan aku jadi guru ganti (walaupun dalam tempoh yang singkat,tp banyak pengalaman tarbiyyah yang aku dapat),banyak benda yang aku dapat especially suasana persekolahan yang sebenar. sememangnya terlalu banyak yang manis untuk dikenang...
kadang-kadang aku terpikir gak,perkara yang pahit yang pernah kita lalui kebiasaannya akan menjadi manis apabila kita kenang di suatu hari nanti, insya ALLAH.......
tetiba terpikir,sedap pulak bila marah students yang x siap keje umah nie..hahahaha

apapun,kerja sebagai guru sangat mencabar....tak caya?korang kena caya...
sebab aku selalu dengar orang cakap..

"alah,jadi cikgu je kut....sekolah rendah plak tu,senang aje"
fuh!! seksanya seorang guru sekolah rendah nak ajar budak-budak nie...nak suruh diorang faham
....kita yang menangis dulu wei nak bagi diorang faham...
tapi bila pikir balik, aku yakin nie la sebahagian daripada tarbiyyah diri yang amat berguna untuk aku
kadang-kadang aku terfikir mak ayah zaman sekarang hanya tau kondem,komen,rungut,tuding jari kat sekolah aje kalau anak diorang tak pandai sedangkan pendidikan anak-anak merupakan tanggungjawab ibu bapa juga....
biar ibu bapa tau betapa seksanya nak mengajar,nak mendidik perangai diorang supaya jadi insan yang berguna...tapi sekarang ibu bapa hanya tau nak hentam cikgu aje.
aku cakap ni berdasarkan pengalaman kat sekolah dan pengalaman aku yang pernah jadi pelajar jugak dulu..
tapi...aku tetap tabik spring kepada muallim-muallim dan muallimah-muallimah nie,diorg tetap sabar dalam mendidik anak-anak yang masih baru nak mengenal dunia nie......

nasihat aku sebagai guru ganti yang bermasalah(hehehe), janganlah terlalu mengharapkan guru mendidik anak anda semata-mata sebab kanak-kanak nie ada macam-macam ragam yang perlu dikawal oleh guru...n kalau guru pukul setakat rotan di tangan,cubit tu sebenarnya hanyalah untuk mendidik sebab guru hanya nak murid belajar yang perkara tak baik tak perlu dibuat..
wallahualam..... 

p/s : nk ucap thanks kepada semua muallim n muallimah kerana sudi memberi tunjuk ajar     kepada diri saya tak berapa bijak nie mintak halal segala ilmu yg diberi,makan n minum... terima kasih semua,selamat maju jaya n semoga berjumpa lagi....

4 comments:

  1. sokong ape yg izad ckp...sbg bakal guru, dlm mse blajar pon ade pegi skolah jgk, relieve class tue biase....n walaupon setiap sem hanye pegi seminggu(smpai sem4, sem strusnye da praktikum), tue pon da pnt....huhu....tanggujngjawab nk mendidik bkn mudah...kne ade kerjasama semua...huhu...i salute all the teachers whether they are formal teachers or not...

    ReplyDelete
  2. hehehehe...spe yg ckp kje guru x mncabar nie blh la mncuba nasib ye
    jika tertegaknya sistem islam dalam dunia ini maka jangan lupa bahawa guru-guru antara juruteranya

    ReplyDelete
  3. mlm izad nielah,saya sekarang ni rasa bersalah kat mlm kerana dlm kelas saya nakal,sorry banyak2 yer mlm...x sangka mlm sempat jugak tulis kenangan mlm masa kat sekola..ingatkan malas nk tulis,hehehe jangan marah yer..melawak je lah..balas secepat yg munkin yer..

    ReplyDelete
  4. hehehehe...x marah pun, cume mengabdikan kenangan yang terindah di blog yang tercinta nie
    hehehehe

    ReplyDelete