Thursday, 15 December 2011

wahai wanita berilah diri kalian satu peluang...



Hadis daripada Abu Hurairah r.a. bahawa Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: 

“Ada dua golongan yang akan menjadi penghuni neraka. Aku belum pernah melihat mereka iaitu golongan yang mempunyai cemeti-cemeti bagaikan ekor lembu yang digunakan untuk memukul orang dan golongan kedua adalah para wanita yang berpakaian tetapi telanjang, berlenggang-lenggok ketika berjalan, menarik perhatian orang yang melihat mereka. Kepala mereka bagaikan bonggol unta yang senget. Mereka tidak akan masuk syurga dan tidak dapat mencium bau wanginya. Sesungguhnya bau wangi syurga boleh terhidu dari jarak perjalanan yang sangat jauh.”
 (Riwayat Muslim no. 3971)
Dalam riwayat Imam Malik, ada sambungan hadis ini iaitu: “…Bau wangi syurga dapat dihidu dari jarak 500 tahun perjalanan.” (Al-Muwatta’, no. 1421)




Yang selalu aku tengok ramai para kakak pada hari ini yang berumur 20 tahun memakai baju adiknya yang berumur 9 tahun, waduh x rasa macam nangka busuk yang dikerumuni lalat ke ??.

Memakai baju dengan trend “see through”, kononnya mengikut peredaran zaman. Walaupun ada inner, tetapi ia tetap menampakkan bentuk badan. Ada yang merasakan sudah cukup sempurna apabila menutuk rambut, sedangkan tubuh badan terserlah dengan pakaian ketat.....

Terus terang la aku katakan sebagai seorang lelaki, nafsu lelaki hanya akan memandang hanya pada fizikal kalian dan bukan pada agama yang kalian miliki. Abis seksi sepah dibuang dalam tong sampah je. Bila kalian berpakaian camtu, sebenarnya mendedahkan diri kalian sendiri kepada kejahatan dan segala macam bahaya secara x langsung merendahkan martabat kalian sendiri sedangkan  islam meninggikan martabat kaum wanita, mengapakah kalian nak merendahkan martabat kalian yang dipandang tinggi oleh islam ???
Setau aku hanya agama yang akan menyelamatkan seseorang tu dan bukannya bentuk badan korang tu percaya lah lelaki nie akan lebih menghargai perempuan yang memelihara agamanya sahaja...





Lihatlah panorama dunia
Wanita bagaikan hilang rasa malunya
Maruah yang menjadi maharnya
Tergadai sia bagai tiada berharga

Di manakah budinya di manakah akhlaknya

Sungguh pilu dan sayu mengenangkannya
Santun tiada lagi nafsu memimpin hati
Kehormatan diri tidak dipeduli


Oh wanita kembali menginsafi
Kepada asal fitrah kejadianmu
Diciptakan untuk dihormati
Sentiasa diredhai Tuhan Pencipta
Kembali kepadanya juga pada Rasulnya
Pasti dihadirkan taufik dan hidayahnya
Wanita...

Kembalilah ke arah kemuliaan

Contohi peribadi Ummul Mukminin
Rasulullah dijadikan suami

Tertawan kerna keluhuran pekerti
Bukan kerana harta bukan kerana nama
Tapi kerana budi yang disanjungi
Kembalilah...

Wanita perhiasan dunia

Bagai kilau permata di antara kaca
Sayangnya makin pudar cahaya
Hingga tiada lagi beza di antaranya 

Album : Pelita Hidup IV
Penyanyi : Hijjaz

p/s : aku minta maaf kepada wanita yang membaca jika ada diantara kalian yang terasa hati dengan post aku kali nie, kepala aku da tak mampu nak terima lagi perkara nie tambahan pulak bile tengok surat khabar kosmo yang bertarikh 16 disember 2011

31 comments:

  1. perempuan yg paling bnyak masuk neraka mlm..
    dlm hadis nabi pun ada sebutkn wktu peristiwa israk mikraj..

    ReplyDelete
  2. afiqah, btol ape kamu coretkan tu. dalam masa yang sama muallim sangat risaukan itu terjadi pada ahli keluarga muallim, rakan2 muallim n anak2 murid muallim di stail n smart...
    perasaan risau nie x pernah hilang bila kenangkan apa yang terjadi...

    ReplyDelete
  3. ayat2 mlm sangat pedas..tap, x pa..wanita yg terasa tu dy yg buat..sarung nagka? ganasnya ayat..

    ReplyDelete
  4. sebenarnya muallim x berniat nak kotorkan post muallim kali nie, tp setelah disimpan sekian lama akhirnya meletup gak masa pagi tadi bila baca akhbar kosmo n beberapa majalah serta article yang lain yang bg muallim sgt merendahkan martabat wanita islam...huhuhuhu

    ReplyDelete
  5. mlm x mau tulis cerita dri paper tu kt fb ke??

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. better x perlu la..kang jadi kot lain plk,
    ckup la dgn article muallim yg nie hehe

    ReplyDelete
  8. tulis la bnyak2 cerita yg menarik..saya mmg suka baca n ziarah blog org..x kira le laki ke perempuan ke??..hehe..sorry

    ReplyDelete
  9. nth seja kebelakangan nie muallim pon da jarang bkk or update blog..hahaha
    da mula diserang penyakit M...huuhuh

    ReplyDelete
  10. penyakit MasterChef..!! tu je yg saya tahu..hehe
    demam MasterChef..hehe

    ReplyDelete
  11. huuhu...lupa la kamu nie ske memasak smpi jauh ke situ yg kamu igt
    hehehe...

    ReplyDelete
  12. salahkah perempuan pakai tudung ikut fesyen..??
    saya terfikir jga..tu pun tutup aurat kn?? contoh mcm tudung litup..boleh kan..

    ReplyDelete
  13. sebenarnya kalo nak guna fesyen pemakaian pape pun x kisah yang penting memang mengikut garis panduan yang betul utk ttup aurat tu...x salah nak berfesyen tp bg muallim orang yang berjilbab da memang sweet n memang bergaya pun
    huhuhu...

    ReplyDelete
  14. hah..!! walaupun fesyen siput..x sesuai bagi wanita..x cantik langsung..bkn nk mengutuk..

    ReplyDelete
  15. muallim suka pendapat kamu...tapi, kalo da fesyen siput tapi menutup aurat dengan baik ape salahnye, tp x yah nk berfesyen gak la tkut manrik perhatian pun masalah gak
    hehehehe....

    ReplyDelete
  16. kenapa? dosa kah?sorry.saya x tahu sangat bab mcm ni..

    ReplyDelete
  17. muallim pernah terbaca satu article perbahasan (tp x igt kt mne muallim bce) yang mafhumnya adalah antara perempuan yang baik adlah perempuan yang tidak dipandang...mksd tidak dipandang kat situ adlah perempuan yang hanya berhias utk suaminya sahaja, dan dia tidak berhias utk orang lain tp kalo die pakai cantik2 or berfesyen yang cantik2 dikhuatiri akan menarik perhatian orang lain sehingga menimbulkan fitnah.
    susahnya nak jadi orang perempuan nie kan,sebab kne tutup sana n sini kadang2 orang akan tanya x panas ke bila berpakaian tertutup sana sini??...tp percayalah setiap pengorbanan ade ganjarannya.islam sanagat menyanjung tinggi orang perempuan, n muallim sangat memandang tinggi orang perempuan kerana martabatnya. ade dalam satu kata2 nabi bahawa orang perempuan adlah kaum yang paling senang utk masuk syurga. so hargailah diri kamu sebagai seorang muslimah ye...
    wallahualam, kalo salah tlg betulkan sbb muallim pun orang yg x ckup ilmunye..hehehhe

    ReplyDelete
  18. that's right mlm..erm..nk tegur orang bknnya senang kn..??mesti bnyak sabar..huh..!! tambah2 nk terang pasal surat brantai tu..mcm yg mlm terangkn kt saya..mcm2 perangai ada..layan je..

    ReplyDelete
  19. haha..tu la kesilapan muallim, muallim kadang2 x mampu nak bersabar haha (kamu jgn tiru muallim ye) hehehe...

    ReplyDelete
  20. mlm.sorry la kalau saya ni tanya banyak..saya mmg suka tanya..harap mlm x marah..saya ngn mlmh ros pun bnyak tnya..smpai mlmh penat nk layan..hehe

    ReplyDelete
  21. x mengapa afiqah..muallim x kisah pun, selagi kamu masih x faham selagi tu la muallim sanggup terangkan sampai kamu faham, cuma mmg kesilapan muallim dalam menerangkan sesuatu tu sampai org jadi x faham balik..
    hehehe....

    ReplyDelete
  22. ok apa cara mlm tegur..x la garang sangat..x lembut sangat (sorry,saya puji bkn kutuk,hehe)..hehe..hah..!! mlm nk tnya ni..boleh ke hisap shisha?? apa hukum dy?? sama mcm hisap rokok ke??

    ReplyDelete
  23. tkut plk muallim nk post kt cni..nnti muallim cbe terangkan dgn lebih detail psl nie kt fb kamu nnti k...

    ReplyDelete
  24. sbnr nye muallim trauma nk bahaskan pasal nie sbb dulu prnh skli muallim bahaskan psl nie tp ade yg x mmpu nk terima, ade gak yg blh terima tp ramai lg yg menentang dari yg menerima...sbb tu muallim x nk bahaskan kt cni

    ReplyDelete
  25. minta maaf..saya x tahu soalan ni mmg sensitif bagi mlm..kalau mlm bahas kt saya pun saya sokong..fakta !

    ReplyDelete
  26. its ok...tp kadang tu bile da gera sgt muallim redah je utk bgtau hahaha

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  28. haha..ok..terima kasih atas jawapan mlm..
    wasalam

    ReplyDelete
  29. semoga saya mendapatkan istri yang solehah amin ya allah....

    ReplyDelete